Σχετικά με την Dr Μαρία Σμάγα, PsychD, MSc, BSc (hons)


Στο παρόν
Η Dr Μαρία Σμάγα εργάζεται ιδιωτικά ως Συμβουλευτική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος παρέχοντας βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ψυχολογικές θεραπείες σε παιδιά και ενήλικες στο γραφείο της στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και διαδικτυακά (online ψυχολογική υποστήριξη). Είναι ενθουσιώδης για την εργασία της με τα παιδιά, τη συμβουλευτική γονέων και την καθοδήγηση ανατροφής των παιδιών. Ο ρόλος της έχει ως στόχο να βοηθήσει το άτομο, ανεξάρτητα σε όποιο ηλικιακό στάδιο βρίσκεται, να αναπτύξει τις ψυχικές του δυνάμεις για να βελτιώσει τη ζωή του και να εξελιχθεί σαν άτομο. Διοργανώνει και συντονίζει σχολές γονέων με χαρακτήρα τόσο θεωρητικού όσο και βιωματικού σεμιναρίου που στοχεύουν στην ενίσχυση και την ανάπτυξη νέων γονεικών δεξιοτήτων με απώτερο σκοπό την θωράκιση της σχέσης γονέα-παιδιού

Πέρα από την ιδιωτική της πρακτική,  διδάσκει στο τμήμα ψυχολογίας του Mediterranean College, της σχολής του University of Derby University και Manchester Metropolitan University στο προπτυχιακό πρόγραμμα BSc in Physiotherapy και HND Counselling Skills, Development and Practice και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών MSc Integrative Counselling & Psychotherapy ενώ παράλληλα συνεργάζεται με το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής "Assisting Nature" όπου παρέχει εξειδικευμένη ψυχολογική αξιολόγηση και συμβουλευτική ατόμων και ζευγαριών τα οποία πάσχουν από τα προβλήματα της υπογονιμότητας.

Η Dr Μαρία Σμάγα είναι νόμιμη Δικαστική Πραγματογνώμονας Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος με αριθμό βουλεύματος 1194/2014 του  Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Αναλαμβάνει υποθέσεις ως τεχνικός σύμβουλος σε ψυχιατρικά θέματα και ψυχολογικές δικαστικές πραγματογνωμοσύνες που αφορούν παιδιά και ενήλικες.

Σπουδές και κλινική εμπειρία μέχρι τώρα
Η δουλειά της βασίζεται στην Συνθετική Προσέγγιση αντλώντας από διάφορες θεωρίες και τεχνικές προερχόμενες από το Προσωποκεντρικό/Ανθρωποκεντρικό (Person-centered) το Γνωστικοσυμπεριφορικό (CBT), το Ψυχοδυναμικό (Psychodymanic), το Γνωστικοαναλυτικό (CAT), το Μοντέλο Σχημάτων (Schema Therapy), την Ψυχοθεραπεία Γκεστάλτ (Gestalt), καθώς επίσης χρησιμοποιεί τεχνικές ενσυνιδητότητας (Mindfulness) και τις τέχνες στη θεραπεία (Art Therapy), ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και την ηλικία του ατόμου. Είναι εξειδικευμένη στην θεραπεία του άγχους, της  κατάθλιψης, των σεξουαλικών διαταραχών που αφορούν τις γυναίκες, τη συμβουλευτική σεξουαλικής ταυτότητας, διαπροσωπικών σχέσεων, υπογονιμότητας και ανατροφής παιδιών .

 Η Dr Μαρία Σμάγα ξεκίνησε το ταξίδι της στον χώρο της ψυχολογίας-ψυχοθεραπείας με τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ (The University of Sheffield), στην Αγγλία, το 2001 από όπου αποφοίτησε το 2004 με το πρώτο της πτυχίο Bachelor of Science in Psychology (BSc hons). Συνέχισε τις σπουδές της στην Παιδοψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου στο Ινστιτούτο της Εκπαίδευσης (UCL Institute of Education) αποκτώντας το 2005 τον μεταπτυχιακό τίτλο Masters in Child Development (MSc). Ακολούθως, εκπαιδεύτηκε στην Συνθετική Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου (UeL University of East London) όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Συμβουλευτική Ψυχολογία αποκτώντας το 2011 διδακτορικό τίτλο Professional Doctorate in Counselling Psychology (PsychD). Διαθέτει εξειδικευμένη επαγγελματική εμπειρία στον χώρο της ψυχική υγείας καθώς έχει εργαστεί µε ποικίλες και πολύπλοκες οµάδες πελατών-ασθενών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολεία, εκκλησιαστικά κέντρα, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κέντρα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης/αποκατάστασης και δομές υγείας (πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας) του Εθνικού Συστήµατος Υγείας (NHS - National Health Service) του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Κατά τη διάρκεια της πενταετούς της εκπαίδευσης ως Συμβουλευτική Ψυχολόγος η Dr Μαρία Σμάγα εργάστηκε εντατικά με ένα ευρύ φάσμα ψυχικών διαταραχών και δυαδικών διαγνώσεων στο κέντρο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης Psychiatric Rehabilitation Association - Centre for Better Health υπό την εποπτεία της Ruth Shelley. Παράλληλα δούλεψε στις θεραπευτικές κοινότητες ψυχικής υγείας, κέντρα ημερήσιας φροντίδας, oίκους ευγηρίας και συμβουλευτικούς σταθμούς του οργανισμού με στόχο την αποασυλοποίηση και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ηλικιωμένων ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Εξειδικεύθηκε στην αντιμετώπιση του στρες, των διαταραχών του άγχους και της κατάθλιψης ατόμων με διαταραχή προσωπικότητας βάση της Γνωστικής-Συμπεριφορικοής Θεραπείας (CBT) στο St. Ann's Hospital του βόρειου Λονδίνου στη μονάδα Halliwick Personality Disorder Service και Halliwick Psychotherapy Service ως εποπτευόμενη του Gerry McCarron. Απέκτησε πολύτιμη εμπειρία πάνω στην συμβουλευτική ατόμων με διαταραχή του πένθους και απώλεια κατά τη διάρκεια της συνεργασίας της με εκκλησιαστικό κέντρο στο ανατολικό Λονδίνο. Εργάστηκε σε σχολεία του Λονδίνου ψυχοθεραπευτικά ενσωματώνοντας την τέχνη (Art Therapy), την δημιουργική θεραπευτική απασχόληση και τις αρχές της Γνωστικής Συμπεριφορικής Θεραπείας (CBT) προσαρμοσμένες για παιδιά ηλικίας 8-16 κάτω από την ομπρέλα του οργανισμού The Place2Be και υπό την εποπτεία του Professor David Lane. Επίσης, έχει εργασιακή εμπειρία με παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού σε παιδικούς σταθμούς και κατ' οίκον στο Σέφιλντ και το Λονδίνο αντίστοιχα. Επιπλέον, εξειδικεύθηκε στη διάγνωση και θεραπεία γυναικείων σεξουαλικών διαταραχών και τη συμβουλευτική σεξουαλικής ταυτότητας αφού εργάστηκε στην ομάδα της Ferga Robinson στην πτέρυγα δευτεροβάθμιας φροντίδας Sexual and Relationship Problems Clinic, York Clinic, στο Maudsley Hospital και στο Guy's Hospital του νότιου Λονδίνου. Εκπαιδεύτηκε στην Γνωστική Αναλυτική Θεραπεία (CAT) και την παροχή εντατικής και δομημένης ψυχοθεραπείας ατόμων με συναισθηματικές διαταραχές και διαταραχές της προσωπικότητας που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχέσεων με τους άλλους υπό την εποπτεία της Vicky Petratou στο Monroe Clinic, The Adult Personality Disorder Service, Guy's Hospital, στο νότιο Λονδίνο.

 

Η Dr Μαρία Σμάγα είναι εκπαιδευμένη στην Βραχύχρονη Θεραπεία με Έμφαση στη Λύση (Solution focused Brief Therapy, SFBT) στα πλαίσια Προγραμμάτων Βοήθειας Εργαζομένων (Employee Assistance Programmes, EAP) και έχει προϋπηρεσία παροχής σχετικών παρεμβάσεων σε εργαζόμενους μεγάλων οργανισμών με στόχο την εξομάλυνση ψυχολογικών προβλημάτων που επηρεάζουν αρνητικά τόσο το άτομο στον εργασιακό χώρο όσο και την απόδοση-αποτελεμστικότητα του σε αυτήν. Στο ίδιο πλαίσιο έχει εμπειρία στην δομημένη στήριξη ομάδων προσωπικού που έχει βιώσει αντιδράσεις στρες ως αποτέλεσμα κρίσιμων περιστατικών στο χώρο εργασίας (π.χ., ληστεία, φυσική καταστροφή, εργατικό ατύχημα). Επίσης, διαθέτει διετή εξειδικευμένη κλινική και επαγγελματική εμπειρία στην στενή παρακολούθηση, ψυχολογική-νοητική αξιολόγηση και μακροπρόθεσμη στήριξη ασθενών στη μέση και τρίτη ηλικία με κινητικά προβλήματα (και με σοβαρές ψυχιατρικές και χρόνιες νόσους σε κάποιες περιπτώσεις) κλειστής και ανοιχτής νοσηλείας στο κέντρο αποθεραπείας-αποκατάστασης "Αρμονία" όπου παρείχε ομαδικές και εξατομικευμένες παρεμβάσεις προκειμένου οι ασθενείς να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους αλλά και να διαχειριστούν τον σωματικό πόνο έτσι ώστε να βελτιωθεί ταχύτερα η σωματική τους λειτουργικότητα.

Είναι εκπαιδευμένη και καταρτισμένη στην Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Γονέα - Ε.Α.Γ. (Ρarent Εffectiveness Τraining - P.E.T.) και έχει πολυετή εμπειρία στην διοργάνωση και το συντονισμό σχολών γονέων που επικεντρώνονται στην εκμάθηση δεξιοτήτων επικοινωνίας επιστημονικά τεκμηριωμένες και βασισμένες στις αρχές της Προσωποκεντρικής προσέγγισης στην ψυχοθεραπεία (Person-centered) οι οποίες έχουν αποτέλεσμα σε παιδιά όλων των ηλικιών.

Η Dr Μαρία Σμάγα είναι καταρτισμένη και πιστοποιημένη στη χορήγηση και ερμηνεία του Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI-2) το εγκυρότερο και πιο αξιόπιστο εργαλείο για την διερεύνηση της προσωπικότητας και της ψυχοπαθολογίας παγκοσμίως.

Η πολυετής και πολύπλευρη πείρα της Dr Μαρίας Σμάγα ως Συμβουλευτική Ψυχολόγος την καθιστούν ικανή και αποτελεσματική με τη διάγνωση και την εξατομικευμένη αντιμετώπιση και θεραπεία ψυχικών προβλημάτων.

Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση
Παρακολουθεί επιμορφωτικά σεμινάρια και ενημερώνεται σχετικά με τις επιστημονικές εξελίξεις της ψυχολογίας, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε συνεχή ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση και εποπτεία και συμμετέχει σε βιωματικές αυτογνωσιακές διαδικασίες και διεργασίες.

Συμμετοχή σε Επιστημονικούς Συλλόγους

Η Dr Μαρία Σμάγα έχει άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του Ψυχολόγου σε Ελλάδα και Βρετανία. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Βρετανικού Συμβουλίου Υγειονομικής Περίθαλψης (Health & Care Professions Council, HCPC).

Copyright © 2014 by Dr. Maria Smaga. All rights reserved.

  • b-facebook
  • Twitter Round